Efter elden växer gräset

Natt och brand. Jag ringer larmnumret. Men vi bor långt utanför stan och i väntan på att hjälp ska hitta fram måste vi själva hålla elden i ordning. Så som man gör om man bor i norrlands skogar. Där vägnamn saknas i räddningsbilarnas gps.

Förutom skorstenen så är det mitt flickrum nere i källaren som brinner mest. Väggen som sängen står mot rasar. Och det blir helt öppet mellan mitt rum och tvättstugan. Ganska fint egentligen för det blir stort och ljust. Men sängen kommer behöva hitta sig en ny plats.

Precis när vi börjat slappna av lite, tro oss ha elden under kontroll. Då smittar elden grannhuset. Det gamla gula brinner ner invändigt på några minuter. Allt innanför ytterväggarna är svart och förkolnat. Vilken tur att grannhuset nyss är övertaget av två som ska helrenovera. Det kanske inte är så dåligt ändå, inte i deras ögon... Att huset brann ner kanske till och med gör det lite lättare för dem att börja om. Med det nya. Tänker jag. Och precis då kommer brandbilarna fram genom mörkret och jag springer upp för att möta dem. Eftersläcknig av vårt hus, det som ligger i mitten. Sedan måste jag nog tvätta alla mina saker. För att bli av med den värsta brandlukten även om lite alltid kommer att kunna anas.

Hemma i vakenheten börjar enkla regler kring matbordet att hitta tillbaka. Liksom att alla sover i sina sängar. Även pappan. Han som varit långutlånad till golvmadrassen hos den äldste. Kanske mest för sin egen skull. Men när jag vaknar upp mitt i natten. Då går jag in och lägger mig i lillebrors svala. Han som också just vaknat ur en mardröm.

Det tar tid för oss alla att vänja oss. Men det är redan en tydlig skillnad.

Att låta tiden sjunka in får inte ta hur lång tid som helst. Vi är fyra i den här familjen och alla vill öppna dörren och gå ut. Så nu ställer vi oss i hallen och börjar ta på våra skor. Jag ska bara bestämma mig för vilka sommarskor jag ska välja till mig själv. Det finns många olika. 


Kommentarer
Postat av: Anonym

Hoppas ni har ork att njuta av försommaren och den annalkande sommaren. Med det fantastiska ljuset. Det som ger allt levande ytterligare livslust.

2013-06-02 @ 11:12:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0